Att inse fakta...

Ligger i soffan.. Hostar och snorar.. Behöver jag nämna att jag är sjukt less på det här?

Tror problemet ligger i att jag inte låtit kroppen återhämta sig ordentligt och följden blir att den blir nedsatt och känslig för infektioner.

Jag har tränat mer eller mindre flera gånger i veckan i drygt ett år. Kanske dax att ta en paus? Oh... Ryser när jag skriver det men jag har nog inget val. För såhär kan det inte fortsätta. Nää, dax att ta ansvar och VILA ordentligt och bli frisk, och sen vila lite till. Därefter kan jag börja träna igen.

Har ju skrivit tidigare att det är viktigt att lyssna på kroppen, nu är det upp till bevis.. Jag vill inte men jag måste.

Känner mig ganska opepp för tillfället, känns som om det var längesen jag kände mig helt kry. Krämporna har lixom avlöst varandra på sistone men ja, jag antar att det är vila som krävs helt enkelt. Blir visserligen promenader och sådär vilket jag tror gör mig gott men inga hårdare träningspass förrän jag är pigg och kry igen.

Kikade runt lite på nätet och hittade en artikel som är hämtad från fass ang. överträning. Känner igen mig en hel del, tyvärr..

 

"Överträning kan definieras som ”obalans mellan träning och återhämtning resulterade i allvarliga och förlängda uttröttningssymtom” eller som ”ett tillstånd med försämrad prestation och trötthet”. Det är inte den som tränar hårdast som blir bäst – utan den som tränar smartast.

 

Överträning kan ha flera orsaker, men vanligast är att träningsmängden ökat kraftigt i kombination med för lite återhämtning. Dessutom kan andra stressfaktorer som ekonomiska bekymmer, skola, jobb och relationer vara utlösande element.

 

Vanliga tecken på överträning är: 

 • sämre prestationer
 • större risk för infektioner
 • ökad trötthet
 • depression
 • ökad puls
 • huvudvärk
 • viktnedgång
 • sömnsvårigheter
 • att vakna utan att vara utvilad.

Vid träning bryts kroppen ner, och det är först under vilan som kroppen bygger upp sig igen och blir hållfastare, effektivare och starkare för att bättre orka med prestationen nästa gång.

 

Det viktigaste för att undvika överträning är att lyssna på kroppen. Är du trött kanske det är bättre att ta det lugnt istället för att köra ett hårt pass (förutsätt att du inte är trött för att du inte tränar överhuvudtaget – då kan träningen göra dig piggare).

 

Den bästa behandlingen vid överträningen är att tänka efter före och minska risken att drabbas. När överträningen väl har dykt upp är det vila som gäller och eventuellt kontakt med en idrottsläkare vid kraftiga besvär.

För att undvika överträning bör du:

 • variera intensiteten i träningen
 • variera tiden du tränar
 • variera miljön där du tränar för att undvika en mental överträning
 • variera dina övningar så att det inte blir för monotont och ensidigt
 • planera in i din kalender med träning och vila – följ sedan planeringen
 • var uppmärksam om du börjar känna av några av symtomen
 • undvik en alltför snabb träningsökning
  - Träna aldrig när du har en infektion i kroppen."Inte världens roligaste inlägg men det är såhär det ser ut. Träning är ju somsagt nedbrytande för kroppen och återhämtning är superviktigt. Tänk på det nu Åsan...

Må så gott! <3

Puss å kram!

 Kommentarer
Rickard

Va jobbigt för dig! Men samtidigt klokt att lyssna på kroppen, Du har gjort en enorm resa och tror inte att många som läser dina inlägg inte känner inspiration och engagemang att ta tag i sig själva samt bara känner stor beundran till ditt engagemang, resa och energi. Men ge dig nu själv samma känsla, Vila upp dig nu och återfå dina krafter, det är du värd. Ta hand om dig och krya på dig ordentligt nu, låt det ta tid! /Rickard

Svar: Tack för all pepp! Betyder massor nu när det känns lite tungt. :) Det är lätt att bara se det negativa hela tiden och "glömma bort" det man faktiskt åstadkommit. Tack för påminnelsen som sagt, och hade så bra! :)
Åsa Johansson

2013-06-27 @ 23:23:59
killen.blogg.se

Men hörru Åsa då , du måste vara rädd om dig o tänka lite extra på dig sjölv o ta hand om dig så du inte bli sämmre ju .. Tråkigt o läsa att du blivit sjuk igen eller ja rättare sakt in hunnit bli helt frisk än ju . Men krya på dig tjejen & tänker på dig & håller tummarna på att su blir frisk snart ..

2013-06-28 @ 23:59:33
URL: http://killen.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0